Підключення генератора до будинку методом «вилка – вилка». Швидко але небезпечно? Чому? (фото, відео)

Автор | 2 Листопада, 2022

“Все по суті своїй є енергією, і, розмірковуючи, ви оперуєте величезним обсягом цієї енергії у швидкій, легкій та рухливій формі – у формі думки.” Джон Кехо

  Питання обладнання житлового будинку резервним живлення думаю виникало майже в кожного господаря не один раз. Особливо коли в самий неприємний момент пропадає електроенергія в мережі, особливо взимку.

 Варіантів обладнати будинок джерелом резервного живлення безліч, але мабуть самим дієвим та швидким способом є підключення електростанції, бензинового, дизельного або газо-бензинового генератора струму.

  Якщо Вам потрібно швидко підключити генератор до будинку дочитайте текст до кінця. Тут ви дізнаєтесь як це безпечно зробити способом «вилка-вилка» («папа/папа»).

  Слід зразу ж відзначити що такий спосіб несе в собі певні ризики і ним рекомендується користуватися в крайньому випадку або як тимчасовий до підключення генератора з дотриманням всіх норм безпеки.

Виготовіть подовжувач “вилка/вилка”

  Для того щоб швидко підключити генератор до будинку потрібно виготовити спеціальний подовжувач де з обох кінців буде електрична вилка (дивіться фото). Обов’язково використовуйте трижильний провід з заземленням. Часто разом з купівлею електростанції така переноска вже є в комплекті або є набір, що складається з двох електричних вилок.

Подовжувач “вилка/вилка” для генератора

  На виході з генератора зазвичай є не менше двох розеток, які можна використовувати однаково, якщо інше не зазначено в інструкції до генератора. На цих розетках необхідно визначити  індикатором та помітити маркером вихід фази, зазвичай це лівий отвір розетки. Такі ж мітки потрібно зробити на вхідній розетці будинку та на нашому спеціальному подовжувачі.

  Так, теоретично можна це все не робити бо основне побутове обладнання не вимагає строгого підведення фаза/нуль. Але, все ж таки рекомендуємо цю процедуру виконати, це дасть змогу споживачам енергії працювати більш корректно. Візьмемо ті ж світлодіодні лампочки, деякі з них можуть повністю не згаснути якщо фаза до них буде підключена не через перемикач а на пряму, а через перемикач нуль.       

Правила безпеки підключення генератора

  УВАГА!!! Слід пам’ятати, перед тим як підключати таким способом необхідно попередню вимкнути ввідний автомат на вводі в будинок, щоб запобігти в подальшому, після появи напруги в основній мережі накладання фаз та виходу з ладу електростанції або іншого обладнання в будинку чи короткого замикання.   

   Якщо виконано всі рекомендації та спеціальна переноска вже готова – можна підключати один кінець в розетку генератора – інший в будь-яку розетку будинку з міткою фази.

  Пам’ятайте! Перед підключенням генератора, його потрібно обов’язково прогріти до стабільної роботи аж після цього подавати навантаження.

  Після появи енергії в основній мережі, слід спочатку, дотримуючись правил безпеки, зупинити роботу (заглушити) генератора, витягти вилки з розеток а вже потім вмикати вхідний автомат та подавати струм до будинку.

  Наголошуємо: таким методом підключення бензинового генератора чи дизельного слід користуватися лише тимчасово. А в подальшому стаціонарно підключити електростанцію до будинку використовуючи спеціальне обладнання.

  Як це зробити читайте наступні статті на нашому сайті, де детально розберемо окремі схеми підключення.

 Також вам сподобається: «Підключення генератора. Резервне живлення види та класифікація (схеми, фото)»

 Купити Напівавтоматичне управління генератором можна: тут

Переваги та недоліки підключення електростанції до будинку методом «вилка/вилка»

  Переваги:

  • Швидкість;
  • «Дешево»;

Недоліки:

  • Небезпечно для життя (оголені кінці подовжувача);
  • Відсутня індикація роботи генератора та появи мережі;
  • Потрібно проводити багато маніпуляцій;
  • Можливе накладання фаз (людський фактор) та як наслідок вихід з ладу генератора або іншої побутової техніки; 

Читайте інші методи та схеми підключення електростанції до будинку в наступних статтях на нашому сайті.

Залишились питання, пишіть в коментарях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *