Безперебійник для будинку чи генератор, що краще?

Автор | 6 Жовтня, 2021

“Я фізик і маю право на збереження енергії”. (Хуго Штейнхаус)

В попередній статті ми вже частково розкривали тему резервного живлення, його видів та класифікацію, та роз’яснили деякі переваги та недоліки різних методів підключення генераторів струму. В цій статті розглянемо ще більше нюансів використання різних видів резервного живлення, а саме міні електростанції та блоку резервного живлення.

  Що краще генератор чи блок резервного живлення (БРЖ) для будинку!

Безперебійник VS генератор

  Якщо розглядати джерело резервного живлення для окремого споживача, тобто виключно для одиночного обладнання, наприклад, охоронна сигналізація, газовий опалювальний котел, сервер або персональний комп’ютер то для цього підійдуть спеціалізовані джерела безперебійного живлення. Такі безперебійники спеціально розробляються для певного виду обладнання та працюють в повністю автономному режимі. В разі відсутності мережевого електропостачання автоматично вмикається резервне живлення, яке забезпечує енергією необхідне нам обладнання за рахунок накопичувального акумулятора.

  Перевагою безперебійників є повністю автоматична робота та захист від перепадів напруги необхідного нам обладнання. Навіть коли ми відсутні в будинку або вночі відпочиваємо безперебійник забезпечить необхідною енергією електроніку та насоси газового опалювального котла. Ми цього й не відчуємо.

  В свою чергу недоліком джерел безперебійного живлення заснованого на зберіганні енергії в акумуляторі є обмежений час роботи. Дуже часто виробники розраховують на роботу безперебійника до 8 годин автономної роботи, цього може бути достатньо для відновлення централізованого енергопостачання. Але ми маємо усвідомити що акумулятор з часом втрачає свою ємність і через деякий час експлуатації він вже зможе забезпечити резервною енергією не 8 годин а від сили 3 – 4 години а то і менше. Це викликає додаткові витрати на заміну акумуляторної батареї.

  До того ж, якщо ваш будинок знаходиться за містом, відновлення мережевого енергопостачання може розтягнутися не на години а на дні. В такій ситуації безперебійник не врятує.

Читайте також: “Як вибрати заміський будинок”

  Що стосується організації резервного живлення за допомогою бензинових, газо-бензинових, дизельних генераторів, міні електростанцій то така система дає можливість забезпечити енергопостачанням весь заміський будинок або основну його частину. Це може бути освітлення, опалювальне обладнання, охоронна та пожежні системи, комп’ютерна техніка тощо. Про способи підключення міні електростанції до будинку читайте тут.

   Перевагою використання бензинових, газо-бензинових та дизельних генераторів є фактично довготривала та безперебійна робота. Тобто генератор буде працювати доти допоки вистачить палива. Ну а паливом можна запастися на певний час.

   В цьому очевидна перевага генератора над безперебійником.

  Одним з недоліків генератора є неможливість його використання в квартирі багатоповерхового будинку.

  Отже, можна зробити висновок якщо потрібно забезпечити автономну роботу окремого обладнання то достатньо використовувати блок безперебійного живлення, а якщо мета організувати довготривале, надійне резервне енергопостачання заміського будинку то це електрогенератор.

Купити генератор за акційною ціною можна тут в Магазині.     

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *