Підключення генератора. Резервне живлення види та класифікація (схеми, фото)

Автор | 4 Червня, 2024

  Стаття допоможе розібратися в видах резервного живлення будинку та підібрати для себе найбільш оптимальний варіант. Наведені схеми підключення генератора прості та наглядні з легкісттю допоможуть скласти щит (пульт) управління генератором (електростанцією) без глибоких знань електрики. Матеріал корисний як для, вправних господарів, початківців так і для професійних електриків адже вдосконалювати знання та навички завжди корисно.    

«Наш світ занурений в величезний океан енергії, ми летимо в нескінченному просторі з незбагненною швидкістю. Все навколо обертається, рухається – все енергія. Перед нами грандіозне завдання – знайти способи видобутку цієї енергії. Тоді, витягуючи її з цього невичерпного джерела, людство буде просуватися вперед гігантськими кроками» (Нікола Тесла, 1891)

   Важко собі уявити сучасне життя без електроенергії і як тільки лампочки згаснуть хоч на кілька хвилин як ми зразу ж відчуваємо себе печерними людьми. Мікрохвильовка, духовка, холодильник, опалювальний котел та інші необхідні побутові пристрої перестають працювати що відбивається на нашому комфорті.

  Ну якщо хвилин п’ять, то це ще можливо пережити а на кілька годин або добу?.

  Холодильник не працює – продукти псуються, кондиціонер відключився – спекотно, котел зупинився – холодно, гаряча вода відсутня. А уявіть що у вас малі діти взимку без опалювального котла холодно, без телевізора або книги сумно.

   Такі ситуації виникають досить часто, особливо в заміському будинку чи селі. Лінії енергопостачання перевантажені та при будь яких змінах погоди, наприклад різкого похолодання коли більшість населення вмикає обігрівачі, настає темрява, електромережі не витримують. Ще більше проблем завдають стихійні лиха: сильний вітер, буревій, інтенсивний дощ, сніг. Комунальники не встигають швидко відремонтувати електромережі одночасно всюди.

  А уявіть ситуацію в якій переривається виробничий процес або продажі, скільки ви втрачаєте коштів? До яких збитків призводить відсутність електроенергії? Втрачаєте прибутки, псуються продукти.   

  І тут на допомогу приходить резервне живлення, без якого вже не можливо собі уявити комфортне проживання або виробництво. Одноразово вклавши невеликі кошти в обладнання резервного живлення ви забезпечуєте безперебійні виробничі процеси та комфорте проживання на багато років вперед.

Щит (пульт) управління генератором
Щит (пульт) управління генератором

  Щоб правильно підібрати резервне живлення будинку необхідне саме вам, розглянемо які ж варіанти резервних джерел живлення доступні сьогодні.

    Резервне живлення за повнотою безперебійного забезпечення споживачів енергією можна розділити на три основні категорії

  І. Повне резервне живлення

  ІІ. Часткове резервне живлення

  ІІІ. Живлення критичної інфраструктури    

  І. Повне резервне живлення.

  Такий набір обладнання та метод підключення що передбачає охоплення всього об’єкту резервним енергопостачанням. Тобто при такому підключенні власник навіть не відчуває жодного дискомфорту від вимкнення централізованого енергопостачання. Всі споживачі електроенергії будуть нею забезпечені в повному об’ємі.

    ІІ. Часткове резервне живлення

  Передбачає такий набір обладнання що здатен забезпечити енергією лише частину споживачів, найбільш важливих для вас. Наприклад: освітлення, холодильник, телевізор, опалювальний котел, охоронна сигналізація і т.д.. В той же час не працюють потужні споживачі енергії: водонагрівач, мікрохвильова піч, електрична духовка, кондиціонер тощо.

  ІІІ. Живлення критичної інфраструктури   

   Передбачає такий набір обладнання та спосіб його підключення що здатен забезпечити енергією лише окремих найбільш важливих споживачів, без яких може бути нанесено найбільшої шкоди або дискомфорту. Сюди можна віднести опалювальний котел, охоронна сигналізація будинку, холодильник тощо. Це в основному блоки безперебійного живлення.

   За способом підключення (способом вводу резерву) резервне живлення також поділяють на три категорії:

   А. Автоматичний ввід резерву. Автоматичне підключення.

   Б. Напівавтоматичне введення резерву. Напівавтоматичне підключення.

   В. Ручний ввід резерву. Ручне підключення.  

   А. Автоматичний ввід резерву (АВР). Автоматичне підключення.

   Найбільш зручний. При такому способі введення резерву живлення участь людини не потрібна. При відключенні централізованого енергозабезпечення енергія до споживачів підключених до резерву підключається автоматично а при появі енергії з централізованої мережі резервна лінія також відключається автоматично. При цьому джерело резервного живлення автоматично переводиться в режим дозарядки (якщо мова йде про безперебійники з використанням акумуляторних батарей чи сонячні панелі) або відключається а двигун внутрішнього згорання електростанції глушиться (якщо мова йде про використання бензинових та дизельних генераторів резервного живлення).   

   Б. Напівавтоматичне введення резерву. Напівавтоматичне управління генератором.

  Відрізняється від автоматичного тим що функції частин процесу бере на себе людина. Або вводить резерв вручну або його зупиняє. В основному це стосується бензинових, газових та дизельних генераторів струму. Генератори з можливістю автоматичного запуску значно дорожчі від генераторів з ручним запуском, тому напівавтоматичне управління генератором в цьому контексті розглядається як оптимальний варіант. За ціною економніший в той же час зручний бо не потребує постійного відслідковування появи основного мережевого живлення, а відключення резерву та зупинку двигуна електрогенератора бере на себе електроніка.    

   В. Ручний ввід резерву. Ручне управління генератором.  

  Економний в той же час найменш зручний, бо потребує постійної участі людини. Назва каже сама за себе, вводиться та виводиться резерв вручну. В більшості випадків це стосується експлуатації генераторів. При вимкненні мережевого енергопостачання вручну перемикаються мережева лінія на резервну, вручну запускається генератор. При появі основного енергопостачання потрібно діяти вручну у зворотному напрямку – переключити перемикач на основну мережу та зупинити роботу генератора.   

   Для більш наочного сприйняття цих трьох способів розглянемо просту реальну ситуацію, змоделюємо події.

    Ви живете в приватному чи заміському будинку. Зима, 19:00, за вікном – 15oС від перевантаження централізованої мережі енергопостачання або сильного вітру тощо, вимикається електроенергія:

   Варіант І у вас встановлений автоматичний ввід резерву. Ви та ваша сім’я навіть можете не зрозуміти коли мережева енергія зникла а резервна лінія запрацювала і так само навпаки. Ваше життя та повсякденний побут протікає в звичному режимі. Важливо! В деяких варіантах АВР може знадобитися декілька хвилин на прогрів двигуна генератора.  

   Варіант ІІ у вас встановлений напівавтоматичний ввід резерву. При зникненні централізованого енергопостачання необхідно запустити генератор, зачекати декілька хвилин з метою прогріву двигуна генератора до стабільної роботи та ввімкнути автомат вводу резерву. При використанні в схемі підключення напівавтоматичного управлінні генератором (полуавтоматическое управление генератором ПУГ) НУГ сам проаналізує готовність резервної фази та ввімкне її при встановленні стабільної напруги. Далі при появі мережевої електроенергії автоматично відбувається перехід на неї та автоматично зупиняється двигун генератора. Досить зручно не потрібно слідкувати та контролювати появу централізованої мережі та йти зупиняти (глушити) роботу двигуна генератора. Ви спокійно відпочиваєте котел, холодильник тощо працює.

  Варіант ІІІ – у вас встановлено ручне управління резервом. Тут я думаю особливо нічого детально пояснювати, назва каже сама за себе. Все робиться вручну: запуск генератора, ввімкнення резерву, зупинка генератора, ввімкнення мережі. Потрібно постійно слідкувати за індикаторами та виходити на вулицю для зупинки генератора, а це не завжди зручно і приємно, особливо взимку вночі. Але й цю систему можна дещо вдосконалити обладнавши щиток управління генератором відповідним чином. Як саме читайте далі та дивіться схеми.

  Пропонуємо вашій увазі типові схеми вводу резерву з використанням різних методів підключення. Формуємо щит (пульт) управління резервним живленням (щит управління генератором)

     Типова схема № 1 (ІА, ІІА, ІІІА) «Автоматичний ввід резерву» з використанням АВР. Забезпечення споживачів 100% резервною енергією.

Типова схема № 1 (ІА, ІІА, ІІІА) Автоматичне управління генератором. Автоматичне введення резерву АВР. Підключення генератора
Типова схема № 1 (ІА, ІІА, ІІІА) Автоматичне управління генератором. Автоматичне введення резерву АВР
Переваги та недоліки Типової схеми № 1 (ІА, ІІА, ІІІА) Автоматичне управління генератором. Автоматичне введення резерву.
перевагинедоліки
😊 Забезпечує всіх споживачів  електроенергією
😊 Повністю автоматичне управління генератором
😊 Виключає можливість накладання фаз
😊 Автоматичний непомітний перехід на мережеве живлення
😒Підходить не для всіх типів генераторів
😒 Висока вартість

   Схема № 2 (ІБ) «Напівавтоматичне управління генератором + забезпечення електроенергією всіх без виключення споживачів об’єкту.

    Завдяки цій схемі відбувається автоматичне перемикання лінії мережа/резерв, виключає можливість накладання фаз. Напівавтоматичне управління генератором НУГ (Полуавтоматическое управление генератором ПУГ) виконує роль автоматичного перемикача ліній та захист від перепадів напруги.

      Схема передбачає: ручний запуск генератора, забезпечення 100% споживачів будинку електроенергією, автоматичне перемикання лінії на мережу, автоматичну зупинку генератора, можливість зупинки генератора вручну та індикатори мережі і резерву.

Підключення генератора
Схема № 2 (ІБ) Напівавтоматичне управління генератором + забезпечення електроенергією всіх без виключення споживачів об’єкту.
Переваги та недоліки Схеми № 2 (ІБ) Напівавтоматичне управління генератором + забезпечення електроенергією всіх без виключення споживачів об’єкту.
перевагинедоліки
😊 Забезпечує всіх споживачів електроенергією
😊 Виключає можливість накладання фаз
😊 Автоматичний непомітний перехід на мережеве живлення
😊 Автоматична зупинка генератора
😊 Ручна (аварійна) зупинка генератора на відстані з пульта управління генератором
😊 Ціна. Низька вартість в порівнянні з АВР
😊 Захист від перепадів напруги
😊 Захист від короткого замикання
😊 Підходить для всіх типів генераторів
😒 Ручний запуск генератора;  

   Схема № 3 (ІІБ, ІІІБ) «Напівавтоматичне управління генератором + забезпечення електроенергією лише вибраних споживачів об’єкту (часткове забезпечення резервом).

   Ця схема дає можливість використовувати для резерву малопотужний генератор струму та виключити критичні навантаження на генератор потужними споживачами. В той же час всі необхідні споживачі забезпечені електроенергією. Таким же чином можливе підключення лише критично важливих споживачів енергії, це буде залежати від розрахункової потужності споживачів та можливостей генератора.

    Завдяки цій схемі відбувається автоматичне перемикання лінії мережа/резерв, виключає можливість накладання фаз. Напівавтоматичне управління генератором НУГ (Полуавтоматическое управление генератором ПУГ) виконує роль автоматичного перемикача ліній та захист від перепадів напруги.

      Схема передбачає: ручний запуск генератора, забезпечення вибраних споживачів будинку електроенергією, автоматичне перемикання лінії на мережу, автоматичну зупинку генератора, можливість зупинки генератора вручну та індикатори мережі і резерву.

КУПИТИ Напівавтоматичне управління генератором з доставкою з доставкою тут

Рекомендовано сайтом “Моя затишна оселя” 👍

Схема № 3 (ІІБ, ІІІБ) Напівавтоматичне управління генератором + забезпечення електроенергією лише вибраних споживачів будину (часткове забезпечення резервом).
Переваги та недоліки Схеми № 3 (ІІБ, ІІІБ) Напівавтоматичне управління генератором + забезпечення електроенергією лише вибраних споживачів об’єкту (часткове забезпечення резервом).
перевагинедоліки
😊 Виключає можливість накладання фаз
😊 Автоматичний непомітний перехід на мережеве живлення
😊 Автоматична зупинка генератора
😊 Ручна (аварійна) зупинка генератора на відстані з пульта управління генератором
😊 Ціна. Низька вартість в порівнянні з АВР
😊 Захист від перепадів напруги
😊 Захист від короткого замикання
😊 Підходить для всіх типів генераторів
😒 Ручний запуск генератора;
😒 Часткове забезпечення споживачів електроенергією  

   Схема № 4 (ІВ) Ручне управління генератором + забезпечення електроенергією всіх без виключення споживачів об’єкту.

    Завдяки цій схемі передбачене ручне перемикання лінії мережа/резерв, виключає можливість накладання фаз завдяки використанню перемикача навантаження.

      Схема передбачає: ручний запуск генератора, забезпечення 100% споживачів будинку електроенергією, ручне перемикання лінії на мережу, ручну зупинку генератора, візуалізація наявності напруги індикаторами мережі і резерву. В цій схемі реалізована можливість ручної зупинки генератора з пульта управління.

Підключення генератора
Схема № 4 (ІВ) Ручне управління генератором + забезпечення електроенергією всіх без виключення споживачів об’єкту.
Переваги та недоліки Схеми № 4 (ІВ) Ручне управління генератором + забезпечення електроенергією всіх без виключення споживачів об’єкту.
перевагинедоліки
😊 Забезпечує всіх споживачів   електроенергією
😊 Виключає можливість накладання фаз
😊 Зупинка генератора на відстані з пульта управління
😊 Ціна. Низька вартість в порівнянні з іншими схемами підключення
😊 Захист лише від короткого замикання
😊 Підходить для всіх типів генераторів
😒 Повністю ручне управління:
🖐ручний запуск генератора;
🖐 ручна зупинка генератора;
🖐 ручне перемикання резерву;  

   Схема № 5 (ІВ) Ручне управління генератором + часткове забезпечення електроенергією.

    Завдяки цій схемі передбачене ручне перемикання лінії мережа/резерв, виключає можливість накладання фаз завдяки використання перемикача.

      Схема передбачає: ручний запуск генератора, забезпечення 100% споживачів будинку електроенергією, ручне перемикання лінії на мережу, ручну зупинку генератора, візуалізація наявності напруги індикаторами мережі і резерву.

 Ручне управління генератором + часткове забезпечення електроенергією.
Підключення генератора
Схема № 5 (ІВ)  Ручне управління генератором + часткове забезпечення електроенергією.
Переваги та недоліки Схеми № 5 (ІВ)  Ручне управління генератором + часткове забезпечення електроенергією.
перевагинедоліки
😊 Виключає можливість накладання фаз
😊 Ціна. Низька вартість в порівнянні з іншими схемами підключення
😊 Захист лише від короткого замикання
😊 Підходить для всіх типів генераторів
😒 Повністю ручне управління:
🖐ручний запуск генератора;
🖐 ручна зупинка генератора;
🖐 ручне перемикання резерву;  
😒 Забезпечує не всіх споживачів будинку

  Купуйте 💲 Управління генератором та генератори за низькими цінами у нашому магазині

   Питання щодо схем та можливостей підключення генераторів формулюйте в коментарях до цієї статті💬. Всі без винятку запитання будуть розглянуті нашими спеціалістами і ви обов’язково отримаєте відповідь❕.

 Надсилайте свої варіанти підключення резервного живлення і ми вам підберемо індивідуальний набір необхідних елементів включно з бензиновими, газовими та дизельними генераторами.

 Консультації БЕЗКОШТОВНО!

КУПИТИ Напівавтоматичне управління генератором з доставкою з доставкою тут.

  Повна, БЕЗКОШТОВНА, підтримка з моменту вашої ідеї організувати резервне живлення будинку до підключення та запуску генератора.   

Також читайте: “Підключення насосної станції (фото, відео, схеми)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *