Паска. Неперевершений рецепт смачної паски (рецепт, фото)

Автор | 9 Травня, 2021

«Діждались ми паски, а далі діждемо і Божої ласки” народна творчість

  На порозі Великдень (Пасха). Головним атрибутом святкування Світлого Дня Воскресіння Хрестового серед Християн є паска. Слово паска співзвучне слову Пасха але має різні значення.

   Пасха – це свято Воскресіння Ісуса Христа, а паска – це традиційний здобний хліб, випічка яка уособлює свято Пасхи та в основному випікається напередодні святкування Великодня, здебільшого в четвер, п’ятницю або суботу.

  Тому всі поважаючі себе господині випікають паски власноруч, за перевіреними, оригінальними рецептами, які здебільшого передаються їм у спадщину від матусь, бабусь та свекрух. Нерідко експериментують з іншими рецептами в тому числі подруг та з інтернету) тощо.

  Так, звичайно можна купити великодню паску в супермаркеті чи замовити в спеціалізованих пекарнях, але ж в цей день потрібно віддати данину Богові та зробити щось самому заради Бога та прощення земних гріхів.

    Отже, вашій увазі перевірений оригінальний неперевершений рецепт святкової паски. Рецепт ідентичний для випікання паски за православним та католицьким обрядом. Католицькі паски можуть мати інші форми не традиційні круглі, а наприклад схожі на кекс. Таку паску часто можна зустріти в святкуванні католицького Великодня поляками. 

Великодня польська форма паски
Великодня польська форма паски

  Рецепт Великодньої паски складається з двох частин:

Лише натуральні складові

  1. Основна частина – випічка Паска;
  2. Друга частина – прикрашання (оздоблення) паски.
  1. Основна частина. Випічка Паски.

Інгредієнти:

  • Молоко, 1 літр;
  • Мука,;
  • Дріжджі хлібопекарські, 100 гр.;
  • Цукор;
  • Яйця курячі, 10 шт.;
  • Мед, 1 стакан (200 гр.);
  • Сметана домашня, 200 гр.;
  • Олія, 100 гр.;
  • Ванілін;
  • Родзинки (ізюм)

Ͳ = 160-165°С; t = 30-40 хв.

А) 900 мл. гарячого молока вилити в мисочку муки і розколотити (бажано без комків, згустків).

  Залишити остивати.

Б) 100 мл. теплого молока

     100 гр. (1 пачка) дріжджів

     1 столова ложка цукру.

З’єднати та розмішати.

Читати також: “М’ясні рулети. М’ясні рулетики з начинкою (рецепт, фото)”

Після того як підійшли дріжджі, з’єднати між собою суміші А) та Б) + добавити 1 стакан цукру.

  Тісто заколотити як на млинці (блини) і поставити на тепло на 20 – 30 хв., регулярно помішуючи ложкою.

Тісто на паску, змішати та добре розколотити
Тісто на паску, змішати та добре розколотити

Окремо:

  5 білків збити;

  1 стакан цукру

  + 10 жовтків поступово додавати і збивати

   + 1 стакан меду, + ізюм, + 200 гр. сметани домашньої, + 100 гр. олії, + ванілін.

   Тепер все з’єднати і додати муку.

  Замісити тісто м’яке, повільне і залишити в теплі (ємність з тістом поставити в миску з теплою водою). Тісто прикрити рушником, щоб зверху не підсихало.

  Тісто має добре підійти лише один раз.

  Після того як тісто на паску підійшло переходимо до укладання в форми.

Для цього паперові одноразові форми змазати смальцем. Можна звичайно використовувати багаторазові форми: глиняні, металеві тощо.

Паска в формі для кексу
Паска в формі для кексу

  Безпосередньо перед тим як розкладати в форми ще раз перемішати тісто змочивши руки в олію. Форму заповнювати тістом лише на 1/3 і дати тісту підійти до верхнього рівня форми, або трішки вище краю форми. Поставити в тепло.

  В завчасно нагріту духовку (або піч, п’єц) поставити форми з тістом та випікати хвилин 30 – 40 при температурі 160 – 165 °С.

  1. Друга частина – прикрашання (оздоблення) паски.

Інгредієнти:

  • Білок з яйця, 1 шт.;
  • Цукор, 6 чайних ложок.

 Ретельно збити між собою.

Заключна частина

  Після того як паски спечені, ще на гарячі намазати білки спеціальною кісточкою або, як це робили наші предки, пір’ям домашніх птиць)  

Паски намазані білками
Паски намазані білками

ОБОВ’ЯЗКОВО! Готові гарячі паски поставити в тепло акуратно прикривши рушником. Це потрібно для поступового остужування, у випадку різкого охолодження паски можуть «просісти» та будуть мати не такий гарний вигляд.  

Паска з родзинками прикрашена білками та кольоровою харчовою присипкою
Паска з родзинками прикрашена білками та кольоровою харчовою присипкою
Свіжоспечена паска, розрізана
Свіжоспечена паска, розрізана
Паска - кекс
Паска – кекс
Прикрашений стіл на католицьку Пасху: паска, писанки, баранчик, букшпан (самшит)
Прикрашений стіл на католицьку Пасху: паска, писанки, баранчик, букшпан (самшит)

Смачного!!!

Читайте також: “Печиво домашнє. Здоба натуральна, здорова їжа (фото, рецепт)”

Пишіть в коментарі чи сподобався рецепт.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *