“Хай смачна кутя удасться,
Хай в сім’ї панує щастя” Колядка
Всі звичаї та традиції що складалися десятиліттями в різних народів світу так чи інакше залежали від пір року. Страви що подавалися на святковий стіл теж залежали від пори року, ну це й не дивно, бо яким чином на території України могли з’явитися свіжі помідори або полуниці на Різдво, наприклад, ще сто років назад. Тому не дивно що страва яка символізує релігійне свято, кутя, повністю відповідає порі року.
Взяти наприклад свято Спаса, символом якого є свіжі яблука «Спасівки» які якраз в той час дозрівали. На Різдво основні страви приготовлені в основному з сухофруктів, зерна та інших продуктів які могли зберігатися з літа та осені.
Основною, з 12, стравою Святого Вечора є кутя, яка складається з сухофруктів та зерна які заготовляли на території України: пшениця, горіхи, чорнослив, мед, мак. А вже рис, з якого теж роблять кутю в наш час, особливо в південних та східних областях України, з’явився на столах українців набагато пізніше, за радянських часів, коли готували кутю з того що змогли купити в магазинах.
Що означає ця страва та коли її готують це тема для іншої статті а на разі, до вашої уваги два традиційних рецепти української куті, які відрізняються один від одного вмістом продуктів:
- на Святий вечір (Святвечір, Багата кутя, Вігілія) (06 січня / 24 грудня);
- на Щедрий вечір, Маланки, Василів вечір (13 січня / 31 грудня).
Багата кутя. Традиційний український рецепт. На Святий вечір.
Інгредієнти (довідково):
- пшениця звичайна або спеціально підготовлена пшениця для куті – 0,6 кг.;
- горіхи волоські (грецькі) – 200 гр.;
- ізюм (родзинки) або чорнослив – 200 гр.;
- мак – 200 гр.;
- мед;
- узвар з сухофруктів.
Процес приготування
Пшеницю помити та обов’язково замочити на ніч заливши холодною водою. Так пшениця швидше провариться та буде м’якшою. Якщо використовувати спеціально приготовлену пшеницю її можна не замочувати на ніч.
Варити по технології звичайної каші в пропорції 1:4 де 1 це пшениця а 4 вода, після закипання води висипати пшеницю та помішувати до закипання. Якщо в процесі варіння пшениця «випила» воду (залежить від сорту пшениці) та ще недоварилася необхідно добавити ще води. Варити до готовності.
Читайте також: “Рулька. Свиняча гомілка запечена в духовці (рецепт, фото)”
Для збереження ідентичної форми зерна пшениці необхідно відварену пшеницю промити холодною водою висипавши її в друшляк, так само як при під час приготування вермішелі. Така процедура вимиє зайвий відвар з пшениці а зерно виглядатиме «чіткіше» та яскравіше. Але це робити не обов’язково, за бажанням.
Ізюм помити та замочити у холодній воді на декілька годин або засипати в кип’ячу воду та проварити 1 – 2 хвилини.
Додатково до ізюму, або окремо, можна добавити порізаний дрібними кусочками чорнослив.
Узвар. Узвар вариться з сухофруктів: груші, яблука, абрикос тощо. Хто любить смак та запах чорносливу добавити чорнослив. Або використати узвар з відвареного чорносливу.
Чорнослив можна відварити та начинити горіхами, це буде ще одна страва на святвечір. Рецепт неперевершеного чорносливу з горіхами читайте тут.
Процес формування (складання) куті
Насипати в блюдо, горнятко, тарілку пшениці та добавити за смаком подрібнені горіхи, одну дві столові ложки маку, ізюму, дрібно порізаного чорносливу (за бажанням), ложку меду та узвар або воду і добре перемішати.
Узвар або воду добавляти за бажанням в залежності від того яку бажаєте отримати кутю рідку для чи розсипчасту густу.
Найкращий рецепт куті з мого дитинства який готувала моя бабка в селі це кутя з складників: пшениця, мак, волоські горіхи, мед, дрібно порізаний чорнослив та узвар з сухофруктів. Ізюм був дефіцитом тому почав використовуватись значно пізніше.
Бідна кутя. Традиційний український рецепт. На щедрий вечір.
Інгредієнти (довідково):
- пшениця звичайна або спеціально підготовлена пшениця для куті – 0,6 кг.;
- мед або цукор;
- вода.
Процес приготування
Бідна кутя це фактично «урізаний» рецепт Багатої куті, який складається лише з пшениці, меду та води. Часто замість меду використовують цукор.
Смачного!!!
Читайте також: “Кекси в духовці. Неперевершений рецепт смачних кексів (фото, рецепт)”
А який ваш улюблений рецепт куті?