Ремонт насосної станції. Заміна груші в гідроакумуляторі (фото, відео)

Автор | 1 Липня, 2023

«Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо. І ви раптом виявите, що робите неможливе» Св.Франциск Асізський

На сьогоднішній день існує безліч різновидів насосних станцій, які в свою чергу обладнуються різними елементами: датчиками, реле, поплавковими вимикачами, гідроакумулятором тощо. Всі вони є досить важливими для комфортного користування, власне, водопостачанням, а також, коректного та довготривалого функціонування самої насосної станції.
Одним із важливих елементів в схемі роботи насосної станції є гідроакумулятор. Так, звичайно, можлива експлуатація насосу без гідроакумулятора, але це може призвести до швидкого виходу з ладу електродвигуна насосної станції. Завдяки гідроакумулятору насосна станція спрацьовує на включення набагато менше разів ніж без нього, таким чином подовжуючи робочу експлуатацію електродвигуна. А електродвигун, по суті, є основою та найдорожчою частиною насосної станції.

Насосна станція

Сам гідроакумулятор або, його ще називають мембранний бак, складається фактично з чотирьох елементів:

  • Металевий бак;
  • Груша резинова (мембрана);
  • Фланець з болтами для кріплення мембрани;
  • Золотник.

Перше, що може вийти з ладу, це резинова груша (мембрана або гідрофор). ЇЇ може розірвати.

Резинова груша, мембрана лопнула
Ціла мембрана

Як виявити, що в гідроакумуляторі лопнула саме резинова груша (мембрана)?

  • Насосна станція включається миттєво під час відкриття водопровідного крану та миттєво виключається при закритті вентиля (крана);
  • Натиснувши на золотник з нього побіжить вода замість повітря. Якщо через золотник не виходить ні вода ні повітря, ймовірною причиною може бути те, що груша розтягнулася (таке трапляється досить рідко) або з часом повітря просочилося через бракований золотник. В такому випадку можливо достатньо підкачати повітря до гідроакумулятора.
Як переконатися в тому що лопнула груша в гідроакумуляторі

Отже, розбираємо гідроакумулятор:

  1. Відкрутити, почергово «через один», болти на фланці.
  2. Зняти фланець;
  3. Витягнути мембрану;
  4. Висушити бак в середині, очистити його від іржі;
  5. Обробити антикорозійними засобами бак в середині (рекомендовано), з метою запобігання подальшої корозії. Для цього, також, можливо застосувати машинне масло або відпрацьоване масло (отработка);
  6. Вставити мембрану всередину металевого баку;
  7. Закрутити фланець болтами, поступово через один болт або «навхрест». Важливо! Закручувати болти потрібно почергово, не зразу затягуючи їх до кінця, щоб запобігти перекосу фланця та сповзання резинової груші.
  8. Накачати бак повітрям. Тиск, зазвичай, встановлений заводом виробником на рівні 1,5 бар. Перевірити манометром, через золотник в гідроакумуляторі.
  9. Після цього підключити до системи водопостачання та наповнити мембрау та систему водою.
  10. Періодично необхідно перевірити тиск в гідроакумуляторі. Перед кожним поливним сезоном, або не рідше одного разу в рік. Якщо тиск менше 1,5 бар – необхідно підкачати насосом. Перед перевіркою тиску воду з системи та гідроакуммулятора злити.

Ось так, все просто та швидко.

Ремонт насосної станції. Заміна мембрани.
Заміна мембрани гідроакумулятора

Щодо простих та правильних схем підключення насосної станції читайте в наступних статтях.

“Власний досвід”

Читайте також: Укладка природного каменю своїми руками

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *