Про «зелений тариф» в Україні для приватних осіб

Автор | 28 Березня, 2023

“Просто тому, що щось працює не так, як ви планували, не означає, що воно марно” Томас Едісон, американський винахідник.

В світлі розвитку зелених технологій в багатьох власників приватних будинків хоча б раз, але виникало питання: Чи варто встановлювати сонячну електростанцію у своєму домі під “зелений тариф”?

  Уявіть що ви живете в енергоефективному будинку, виробляєте електроенергію, нічого не платите державі, а й навпаки вам оплачують за це, фактично не прикладаючи до цього ніяких зусиль. Привабливою, чи не так?

 Але, чи дійсно все так «радісно-сонячно-весело»?    

Для тих хто мріє про сонячну електростанцію в себе дома, але не може прийняти рішення, пропонуємо розглянути дану тему у вигляді питань і, власне, для кожного індивідуальних відповідей.

Питання Коментар
Чи готові Ви чекати повернення інвестицій протягом 7 – 10 років.?    Згідно розрахунків, з урахуванням економії на використанні електроенергії для власних потреб.
Чи є така фінансова можливість? Установка та запуск електростанції коштує від 5 000,00 євро в залежності від потужності та характеристик обладнання.
Чи впевнені Ви в довго тривалості державної підтримки приватних власників сонячних електростанцій, так званий «зелений тариф»?   Як відомо «зелений тариф» зменшується з кожним роком. Також, до Верховної Ради України в кінці 2018р. винесений законопроект про скасування «зеленого тарифу» та переходу до аукціонів, що в цілому передбачає зменшення тарифу на близько 25%.    
Чи є у вас вільна територія для розміщення достатньої кількості сонячних панелей (бажано з урахуванням розміщення під кутом 30°)?   Потрібно достатньо території з виходом до сонця. Розміщення під кутом 30° до сонця вважається найбільш ефективним.
Чи хочете ви бути енергонезалежним від держави?   Тарифи на електроенергію постійно зростають.
Чи турбує Вас екологічний стан справ в Україні та світі? Екологія напряму впливає на стан здоров’я та довго тривалість життя 
Чи хочете ви бути одним із першопроходьців  В Україні ще досить мало домогосподарств з встановленими сонячними панелями. В основному розвиваються великі, промислові, сонячні електростанції  

Спочатку зробіть розгорнуту калькуляція, звісьте всі за та проти. Не приймайте поспішних рішень.  

З впровадженням децентралізації в Україні в деяких областях реалізується можливість компенсації вартості сонячних панелей. Найбільший відсоток компенсації пропонують в м. Миколаєві – 30%, в Житомирській та Тернопільській обл. – 20%, в Вінницькій – 15%.

На кінець І кварталу 2019р., за даними Державного агенства енергоефективності та енергозбереження України, сонячними електростанціями вже користуються 8850 домогосподарств в Україні, з яких 1072 знаходяться в Дніпропетровській обл.

Загальна потужність таких СЕС в Україні стновить 190 МВт.

Надіємось, що матеріал допоможе у прийняті складного рішення.

“Аналіз на основі доступних матеріалів”

1 коментар до “Про «зелений тариф» в Україні для приватних осіб

  1. myosely Автор публікації

    Верховна Рада України, 11 липня 2019р., проголосувала за законопроект про відновлення «зеленого тарифу» домашнім сонячним електростанціям, які встановлені не на даху будинку.
    Президент України, Зеленський В.О., підписав даний закон 06.08.2019р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *