Як зробити мангал з бойлера своїми руками (фото)

Автор | 12 Червня, 2020

Стриптиз – це коли запах шашлику смачніше самого блюда”
Валерій Егіянц

  Маєте старого бойлера з металевим баком всередині? Не поспішайте його викидати. З водонагрівача можна зробити своїми руками зручний та елегантний мангал.

  Електричний водонагрівач складається з чотирьох частин:

  • обшивка,
  • утеплювач,
  • панель управління з нагрівальним елементом та анодом,
  • та бак.

Отже, починаємо роботу.

Основні етапи роботи.

  1. З нижньої частини бойлера демонтуємо панель управління з нагрівальним елементом та магнієвим анодом.
  2. Знімаємо обшивку. Можливо розібрати по шву або обережно зрізавши болгаркою.
  3. Знімаємо утеплювач.
  4. Вирізаємо з бака необхідного розміру мангал.

Читайте також: “Підключення насосної станції (фото, відео, схеми)”

      Перший етап. Болгаркою або зварювальним апаратом вирізаємо верхню та нижню частину баку водонагрівача з якого й власне робитимемо мангал. Якщо в нижній частині отвір для монтажу панелі управління великого діаметру, вирізаємо частину металу необхідного розміру з залишків баку бойлера та приварюємо його.

Бак електричного водонагрівача
Розріз зварювальним апаратом
Заготовка для мангалу

Другий етап. До нижньої частини майбутнього мангала приварюємо перпендикулярно площині, на однаковій відстані одна від одної, три профільних труби. В даному випадку використана профільна труба 15х15мм довжиною 50 мм.

  Наступний етап, вирізаємо опори для мангала, використавши прут 10х10мм. Прут цього розміру зручно монтується в уже приварену трубу. До, тепер вже нижньої частини труб, необхідно приварити гайки. Вставляємо опори в труби та закручуємо гвинти, таким чином фіксуючи їх до мангалу. Замість приварювання гайок, можливо просвердлити отвори в трубках та нарізати необхідну різьбу. Але варіант з гайками простіший.

  Самий примітивний варіант це приварити опори до дна мангалу, але в такому випадку він стає об’ємним та менш зручним в транспортуванні та зберіганні.   Чому в мангалі зручніше три опори а ніж чотири? Відповідь проста – на трьох опорах зручніше встановити мангал на будь яку нерівну поверхню, в той час використання чотирьох опор може потребувати додаткових маніпуляцій з регулюванням опор.

Монтаж опори мангалу

Йдемо далі. По периметру мангалу необхідно обов’язково просвердлити отвори для подачі кисню.

По краях в середині мангалу приварюємо два прута або труби, для зручного користування шомполами та решіткою.  

  Наступний етап. Для зручності необхідно приварити ручки до кришки мангалу та по краях самого мангалу. Ручки можна використати б/у, наприклад з старої шафи, або вигнути з металевого прута.

Мангал

Так як кришка мангалу однакового діаметру з мангалом необхідно приварити «вушка» по периметру кришки з метою запобігання її зсуву.

Стопор, вухо для розміщення кришки

Якщо мангал вийшов глибокий, з метою використання в майбутньому менше дров для приготування шашлику, можливо вмонтувати на необхідну висоту металеву пластину, або використати шматок плаского природного каменю (плитняк).

  Для тимчасового зберігання кришки до нижньої частини мангалу приварюємо металевий крюк. На цей крюк зручно розмістити кришку в разі потреби.

Останній етап, для надання мангалу колоритного та естетичного вигляду зварювальним апаратом «малюємо» первісних людей котрі полюють на кабана.))

  Мангал можна пофарбувати, використавши для цього спеціальну фарбу. Але така фарба досить дорога.

Мангал, барбекю з бойлера

“власний досвід”

Читайте також: “Будівництво паркану своїми руками. Дерев’яний паркан «штахетник» (фото)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *