Як вибрати квартиру? Критерії вибору. Що потрібно знати під час огляду квартири? (фото)

Автор | 18 Січня, 2020
Багатоквартирний будинок

Все, що мені потрібне – це кімната, де можна покласти капелюх і декількох друзів” Паркер Дороті

  Будь-яка молода сім’я мріє мешкати окремо від батьків. А батьки в свою чергу мріють про нову квартиру для своїх дітей. Та коли цей час настає виникає багато питань: в якому районі обрати квартиру? Яка квартира краща – з цегли чи бетону? Який поверх краще? І взагалі на які нюанси звернути увагу? Адже під час огляду квартири ні ріелтор ні власник квартири вам не розкажуть всю правду про недоліки квартири. Тому на перегляд квартир потрібно йти підготовленим морально та з певними знаннями.

  Цей матеріал допоможе також шукачеві який збирається орендувати помешкання для довгострокового проживання.

  • Район. В промислових містах дуже важливо звернути увагу на розташування основних металургійних підприємств та на напрямки постійних потоків вітрів, тобто «розу вітрів». Якщо квартира буде розташована на напрямку таких вітрів ви постійно відчуватимете сморід заводів та спостерігати за кіптявою що осідає в вашій квартирі. Це постійно впливатиме на Ваш настрій та здоров`я. Вельми неприємна картина, чи не так? Отже, квартира має бути розташована в екологічно чистому районі міста.

   Інфраструктура мікрорайону не менш важлива. Адже транспорт, віддаленість від центру, можливі постійні затори, під час слідування на роботу чи з роботи, теж мають неабияке значення.

  • Розташування будинку. До будинку розташованого в низинах або пагорбах взимку ускладнений під’їзд автомобіля, інколи навіть таксі та швидка не приїжджає на виклик. Квартира в таких районах зазвичай коштує дешевше.
Вигляд з вікна
  • Поверх та вигляд з вікна. Самими зручними вважаються середні поверхи, в основному – з третього по сьомий. Але це все індивідуальні особливості. Тут необхідно звернути увагу на те куди виходять вікна. Якщо, це пентхаус з мальовничим краєвидом, то чому б ні? В той же час, вікна третього поверху направлені на стіну, наприклад, іншого будинку або вентиляційної чи опалювальної труби якогось ресторану, розташованого на нижніх поверхах, вельми неприємне видовище, як на мене. Отже, уважно роздивіться краєвиди які ви бачитимете з вікон вашої майбутньої квартири. 
  • Стан будинку та його під’їзду. Огляньте будинок та його під’їзд, пройдіться пішком сходами хоча б на декілька поверхів нижче та вище квартири яку оглядаєте. Якщо під’їзд будинку захаращений, прибирання проводилось досить давно, стоїть неприродній сморід, то скоріш за все навряд чи після вашого переселення щось кардинально зміниться.  
  • Стан квартири. Прийшовши на огляд квартири спробуйте оглянути окрім стану ремонту в квартирі всі кути, особливо на стінах котрі межують з вулицею, тобто зовнішні стіни. Якщо така стіна має погрішності в гідроізоляції або є надто холодною (недостатньо обігрівається взимку) може з’явитися або вже з’явилася пліснява та грибок. Звичайно щоб уникнути неприємностей краще вибирати квартиру розташовану «всередині» будинку, тобто не межує з крайніми, торцевими стінами.

    Причин може бути безліч. Деякі закладенні ще під час будівництва тож їх важко буде виправити. Сюди можна віднести: неправильно розподілена система вентиляції між квартирами по стояку, попадання будівельного сміття у вентиляційний канал, некоректне місце розташування вентиляції. Вентиляційний канал на кухні має бути розташований над робочою стіною (де знаходиться плита для приготування їжі), а не над вхідними дверима чи в іншому місці, а такі проекти є.

Ванна та туалет
  • Ванна кімната та туалет. В цьому місці потрібно звернути особливу увагу на стан комунікацій та їх розташування, це матиме значення під час ремонту чи перепланування. Також, водопровідна труба холодного водопостачання, а інколи й водовідвідна, за умови що вони знаходяться на видному місці, можуть бути вкриті росою (конденсатом). Основна причина цього явища недостатня вентиляція.
  • Вентиляція квартири. Цьому пункту я би присвятив особливу увагу, адже від цього залежатиме самопочуття мешканці, комфорт та стан здоров’я, особливо дітей. Якщо вентиляція недостатня в квартирі в важкодоступних місцях (кути, зовнішні стіни, водопровідні та водовідвідні системи) з’являтиметься цвіль, пліснява та грибок.
Балкон
  •  Наявність балкону або лоджії. Досить важливою та доречною частиною квартири є наявність балкону або лоджії. На балконі зручно зберігати інструмент та інші потрібні в господарстві речі.
На фото зображена частина кухні, а саме варочна поверхня, витяжка, частина робочого столу
Кухня
  • Кухня. Звичайно кухня це найулюбленіше місце в квартирі, особливо для господині. Вона має бути простора та затишна.  
  • Запитання до господарів квартири. Спробуйте домовитись щоб під час огляду квартири був присутній господар а не лише ріелтор. Запитуйте про все що вважаєте необхідним. Зазвичай, під час першого огляду, не всі нюанси вдається вловити, тому, якщо все ж таки квартира вам до вподоби, домовтеся про повторну зустріч.

До огляду квартири готуйтесь завчасно, бажано спочатку продумати всі запитання та побажання, щодо помешкання, та записати їх у блокнот.

         Деякі запитання: Причина продажу квартири? Як Ваші сусіди, тихі чи ні? Хто над вами мешкає? А взимку холодно у цій кімнаті? На трубах у ванній кімнаті завжди такий конденсат? А де, у якій квартирі, мешкає керівник ОСББ? Чому вікно розбите на сходовій площадці?

  Якщо ви й не отримаєте вичерпних відповідей, то хоча б зможете зробити хоч якийсь висновок для себе.

“Поради експерта”

“Власний досвід”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *