Як обрати житло, приватний будинок?

Автор | 18 Вересня, 2021

“Дім – це там, де твоє серце” Пліній Старший

  Рано чи пізно будь-яка сім’я замислюється з приводу купівлі власного житла. І це одна із найважливіших покупок в житті, адже від цього залежить не лише комфорт сім’ї а інколи – здоров’я.

  Вибираючи помешкання необхідно звернути увагу на безліч деталей, особливо якщо це приватний будинок. Так, звичайно, краще побудувати будинок за індивідуальним проектом, врахувавши при цьому всі необхідні аспекти для комфортного життя. Але такий варіант під силу далеко не кожному.

Як обрати приватний будинок

   Під час вибору приватного будинку необхідно звернути особливу увагу на деякі важливі деталі:

  • Місцезнаходження будинку. Вулиця на якій знаходиться будинок має бути широкою, з можливістю під’їзду, в разі потреби, будівельної або іншої техніки. Адже в будь-якому випадку виникне необхідність щось відремонтувати, перебудувати, підвести комунікації тощо.

    Зазвичай будинки розташовані в вузьких провулках коштують набагато дешевше ніж на широкій вулиці, але в той же час такий будинок буде складніше експлуатувати в тому числі важко продати, у випадку необхідності.

  Якщо у ваших планах відсутня ідея з бізнесом у власному дворі, таким як магазин чи шино монтаж, СТО у власному гаражі, краще вибирати тиху, затишну вулицю з мінімальним потоком транспорту. Менше шуму й пилу – кращий настрій та стан здоров’я.  

  • Двір. Крім будинку на території мають бути господарчі будівлі, гараж, навіс на автомобіль, альтанка (бесідка) або, хоча б, місце для їх спорудження. Крім цього краща половина сім’ї захоче облаштувати клумби, зелену галявину для ігор та розваг з дітьми, тощо. Господарю потрібне місце для зберігання інструменту, велосипедів, різних принад для хобі, рибалки.
  •  Стан будинку. Під час огляду самої споруди зверніть особливу увагу на стіни, якщо вони не утеплені сучасними матеріалами, на них можуть бути тріщини та інші деформації. Коли тріщина невелика, скажімо до 5 мм., та йде по швах цегли чи блоку це може свідчити про звичайну просадку будинку. В той же час тріщина, власне по самій цеглі чи блоку свідчить про слабкий фундамент, природні зсуви ґрунту чи плавун.
тріщина між вікнами
тріщина в стіні будинку

   Також необхідно звернути увагу на стан стін всередині будинку, інколи й там видно тріщини, або місця від них після гіпсової штукатурки. Такі дефекти виявити важче але в будь-якому випадку при найменшій підозрі варто запитати в господаря. Відповідь може бути різна, тим не менше якщо ви й не отримаєте однозначної відповіді та все ж зможете зробити хоч якісь висновки для себе.   

   Важливо уважно оглянути кути в кімнатах, особливо ті які межують з вулицею. Цвіль, залишки плісняви можуть свідчити про проблеми з фундаментом або неякісною його гідроізоляцією.    

Читати: Звідки береться пліснява на стінах

  • Розташування будинку на території двору. Будинок має бути розташований таким чином, щоб території навколо будинку було достатньо для доступу до стін, вікон, даху. Також має залишилась можливість добудувати його в майбутньому.
  • Вікна. Зазвичай в населених містах приватні будинки будуються майже один на одному і дуже часто вікна виходять на сусідську глуху стіну або високий паркан. Не надто зручно, як на мене. Тому зверніть увагу вікна з якої кімнати виходять у ваш двір, а які ні.

      Більшість часу знаходячись дома людина проводить на кухні, особливо господиня яка готує їжу для всієї сім’ї. Отже, мабуть, важливо щоб вікна саме з кухні виходили у власний двір на барвисту клумбу або зелену галявину де граються діти з домашніми улюбленцями.

  Якщо під вікнами вашої спальні розташована літня кухня сусіда або його гараж, то з великою ймовірністю ваш солодкий сон обірветься дуже рано, як тільки прокинеться сусід.

  • Сусіди. Так звичайно в більшості випадків є можливість відгородитися високим парканом від усіх сусідів і жити в «повній ізоляції». Але вкрай важливо щоб сусіди були адекватними та привітними. Якщо, наприклад, поряд сусід влаштовує гучні вечоринки з глибокими запоями та бійками то крім безсонних ночей залишається небезпека пожежі чи інших неприємних наслідків. Крім цього такий сусід може щось поцупити з вашої майстерні чи двору.

   Важливо спробувати познайомитися з сусідами до купівлі будинку. Дізнатися, по  можливості, чи немає спірних території та інших претензій.    

Це основні поради щодо вибору будинку, їх може бути більше для кожного з вас

    Читати: Як вибрати квартиру

    Читати: На що звернути увагу під час купівлі будинку (юридичні аспекти

“Власний досвід”

google2ef6140ec28992d9.html

<meta name=”msvalidate.01″ content=”2CE810A02AAA7F04DD94434269A46839″ />

1 коментар до “Як обрати житло, приватний будинок?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *